Uusi osoite! http://mysteerimikitin.net/h/mortzell.php. Näitä sivuja ei enää päivitetä.

Mortzell

VH17-011-0322  |   KV-II, KTK-II, KRJ-I

167cm, rautias hannoverori
syntynyt 10.11.2017 (täyttänyt 8v 10.01.2018)
kasv. Marvin Henn evm
om. maura (VRL-04116), Heidseck Sporthorses
kilpailee kouluratsastuksessa tasolla Grand Prix

20.12.2017: KV-II (10 + 1 + 3 + 5 + 4 + 3 + 5 = 31p.)
20.05.2018: KTK-II (18 + 18 + 18 + 18 = 72p.)
15.07.2018: KRJ-I (8 + 42 + 20 + 20 + 15 = 105 p)

> Kuvagalleria


Saksan ympäriajo part. 2 hevosten perässä tuli ajankohtaiseksi ajatella kun tajusin, ettei minulla ollut omille tammoilleni sopivia oreja. Siitäkös se riemu ratkesi tallilla, kun heitin ilmoille idean pienestä roadtripistä - tunnetustihan niistä ei ole ikinä seurannut fiksuja ostoksia, vaan enemmän huteja kuin hittejä -- siis muiden kuin itseni mielestä. Tällä kertaa lupasin, etten osta yhtäkään hevosta nimen tai värin perusteella, vaan pelkästään järkisyistä. Mortti on juuri sellainen järkiostos - näyttävä ja fiksu ori, joka herätti kiinnostukseni samantien.

Kuvagalleria

           
© Bagoniebos

Luonnekuvaus

Mortzell on juuri sellainen ori, jonka jokainen haluaa omaan talliinsa - ja kerrankin minulla kävi tuuri, että kaikkien puolihullujen testosteronihirviöiden jälkeen sain Mortin talliimme. Mortti on mutkaton ja helppo ori, joka on silti näyttävä ja terävä suorittaja. Mortti valloittaa kaikkien sydämet nallekarhumaisella persoonallaan, eikä tallista taatusti löydy vielä ihmistä, joka ei olisi jollain tapaa Morttiin ihastunut.

Mortti on se kliseinen tapaus, joka ei muistuta yhtään oria, on helppo kuin mikä käsitellä ja oikeasti tietyllä tapaa hiukan tylsä. Sen kanssa mikään ei ole jännää, se suhtautuu kaikkeen kuin olisi elänyt tässä maailmassa useita kertoja ennemmin ja nähnyt kaiken jo kertaalleen. Tai jopa kahdesti. Se rakastaa hellyyttä ja onkin saanut kutsumanimen Nalle muistuttaessaan välillä enemmän nallekarhua kuin urheiluhevosta. Esimerkiksi loimenvaihtoon Mortin kanssa saattaa perinteisen muutaman hassun minuutin sijaan kulua parikymmentä minuuttia, kun Mortti ei millään haluaisi päästää ulos karsinasta, vaan vaatii lisää ja lisää rapsutuksia.

Voin vannoa, että jos Mortissa ei olisi tätä laatua ja hyvää ratsastettavuutta mitä siitä löytyy, kyllästyisin siihen varmasti alta aikayksikön. Se on sellainen hyvänmielenhevonen treenata, ettei kukaan muu tallissa tule ikinä pääsemään samalle tasolle. Ori on oppinut kaiken nopeasti, se suorittaa mielellään ja siinä on mieletön määrä potkua. Se on yhtäaikaa vahva mutta herkkä, eikä sen kanssa ikinä tarvitse tapella mistään. Kaikki on sille mahdottoman helppoa, ja tuntuu, ettei siltä loput paukut ikinä. Olen aivan varma, etten vieläkään ole saanut orista kaikkea mahdollista voimaa ulos, mitä siitä löytyy. Kun tuntuu, että mennään jo maksimaalisella teholla, löytyy orilta jostain vielä muutama lisäpaukku ja se antaa vielä enemmän. Mortti on vähän sellainen sitä saa mitä tilaa ja ehkä vähän enemmänki - tyyppi, ja tekee aina kaikkensa miellyttääkseen ratsastajaansa.

Kilpailupaikalla Mortti on oma tylsähkö itsensä. Sitä ei hälinä häiritse vaan se ottaa lungisti tilanteessa kuin tilanteessa. Sen ratsastettavuus säilyy yhtä hyvänä kuin mitä se on kotonakin, ja radalla se suorittaa tasaisesti spennaamatta yhtään mitään. Palkintojenjaossakin ori seisoo paikallaan vaikka maailman tappiin saakka välittämättä mahdollisesti vieressä sinkoilevista hevosista.

Sukutaulu

i. Mortis
170cm prt hann
ii. Meinhard iii. Malerisch
iie. Michigan
ie. Sieglinde iei. Silvester
iee. Linnmar
e. Elsass
166cm trt hann
ei. Einfüll eii. Erich GER
eie. Fredrica
ee. Sarascha eei. Sensor
eee. Chiqata

Sukuselvitys (klikkaa auki)

isä, Mortis oli hyväkäytöksinen, suuri punarautias ori. Se aloitti kilpauransa kasvattajallaan, melko pienikokoisella yksityistilalla, joka tienasi omistajalleen rahat pussiin tarjoamalla ulkopuolisille hevosille tallipaikkoja. Mortista ratsutti alunperin omistajan lisäksi nuori naisratsastaja, jonka oli määrä viedä hevonen aina Grand Prix -tasolle asti potentiaalia löytyessä erityisesti isälinjan periyttämänä. Tavoitteeseen päästiin ja Mortis kilpailikin pääasiassa ratsuttajattarensa kanssa koululuokissa, joihin omistaja oli heitä valmentanut. Omistaja sairastui kuitenkin alkoholin käyttönsä seurauksena lähes 50 vuotta ollessa täynnä mittarissa skitsofreniaan. Miehen tilan pahentuessa entisestään oli hevosia myytävä pois ja Mortis olikin yksi näistä hevosista, joka myytiin Alankomaista Saksaan. Isoissa luokissa startannut ja niissä sijoittunutkin ori kilpaili vielä satunnaisesti, mutta uudessa kodissaan se toimi lähinnä jalostuskäytössä. Mortis olikin suosittu jalostusori, joka periytti useille kymmenille jälkeläisilleen kuuliaista luonnetta ja hyvää potentiaalia kouluratsastukseen. Mortis kuoli sydämen pysähdykseen 20-vuotiaana.

ii. Meinhard oli Saksalaisella ratsastuskoululla varttunut hevonen. Sen vanhemmat olivat tilan kantahevosia ja Meinhard sai kunnian olla ensimmäinen kasvatti. Ratsastuskoulusta puhuttaessa ei kuitenkaan kyseessä ollut täysin tavanomainen ratsastuskoulu - tila teki tuottoa nimittäin valmentaen junnuratsastajia opetushevosillaan aina Grand Prix -tasolle asti. Meinhard sai tietysti asiaan kuuluvan koulutuksen ennen uraansa, jossa se pääsi opettamaan kokeneita ratsastajia aina huipputasolle saakka. Ori ei ollut ihan Grand Prix -tasoa, mutta se osasi suurimman osan kyseisen tason liikkeistä. Meinhardilla kisattiin jonkin verran omistajien toimesta, mutta pääasiassa sen paikka oli opetushevosena. Ori oli hyvin rauhallinen ja herkkä, mutta se vaati kuitenkin ratsastajaltaan jonkin verran osaamista, jotta se jaksoi tehdä oikeasti sitä, mitä siltä pyydettiin. Meinhard oli tarjolla muutaman varsan verran ulkopuoliseen jalostukseen ennen eläkepäiviään. Leppoisia päiviä se sai viettää lähinnä harrasteratsuna sekä tietysti lähes kokopäiväisesti laiduntaen. Meinhard kuoli ähkyn seurauksena 19-vuotiaana.

ie. Sieglinde oli saman miehen ensimmäisiä hevosia, joka omisti Mortiksen. Tamma oli toiselta puolelta Saksaa asuintilansa sijaintiin nähden löydetty punarautias tamma, joka oli kerennyt kääntyä neljän vanhaksi kasvattajansa hevossiittolassa. Uusi omistaja oli päässyt tutustumaan tammaan kyseisen tilan järjestäessä virallisen kasvattimyynnin, jossa sinä vuonna 3 ja 4 vuotta täyttävät, myynnissä olevat kasvatit esiteltiin. Se olikin ollut kliseisesti rakkautta ensisilmäyksellä ja mies oli pienen harkinnan jälkeen tarjonnut kotia Sieglindelle. Isomerkkinen rautias oli lähtenyt vielä samalla reissulla uuteen kotiin, jossa sen koulutusta oltiin jatkettu ja varsinainen treenaaminen aloitettiin. Sieglinde oli taitavan omistajansa silmäterä - tamma oli hyvin kuuliainen, herkkä ja taitava. Se polveutui hienoista hevosista ja sen hintakin oli kertonut sen. Tamma pääsi osaavan omistajansa kanssa starttaamaan jo yllättävän nopeasti Grand Prix -luokissa, eikä luokkien palkintojen jaoissa tarvinnut kovin usein pettyä. Tamma kerkesi varsoa jo varsansa ja oli viettämässä viimeisiä eläkevuosiaan miehen skitsofrenian ilmaannuttua. Niinpä Sieglinde sai viettää koko loppuelämänsä saman tilan hoivissa, ennen kuin nukkui pois sydämen pysähdyttyä.

emä, Elsass oli tummanrautias, melko keskikokoisen puoliverisen mitoissa oleva tamma. Vaikka se polveutui hienoista kouluhevosista, ei sen pääpainotuksena ollut kilpaileminen. Elsassin varttuessa kasvattajallaan sitä tietysti alettiin ratsastaa ja kouluttaa potentiaaliseksi jalostushevoseksi, joka olikin pääpisteenä tamman tulevaisuutta ajatellen. Se oli luonteeltaan ehkä vähän arka ja vaativa ratsastaa vieraissa paikoissa, jonka seurauksena ajatus tamman jättämisestä lähinnä jalostustammaksi sai tuulta lisää alleen. Elsass osasi liikkeitä aina Intermediate I -tasolle saakka, mutta valitettavasti sen pää ei kestänyt kilpailemista. Sillä ratsasteltiinkin lähinnä kotona satunnaisten kisamatkojen jälkeen. Hyvärakenteinen tamma nousi tilan yhdeksi suosituimmista jalostushevosista, jonka ansiosta se varsoikin useita kertoja. Lyhyeksi jääneillä eläkepäivillään se oli yhä harrastekäytössä, mutta tamma menehtyi valitettavasti kaviokuumeeseen sairastuttuaan.

ei. Einfüll oli musta hannoverori, jolla ei tosiaankaan ole ihan tavanomainen historia. Einfüllista oli määrä tulla kasvattajalleen kilpahevonen muutamien muiden kouluhevosten joukkoon isoille radoille. Ja niinhän siitä tulikin - lopulta ehkä turhankin hieno ja tunnettu, sillä kisamatkan aikana musta ori katosi mystisesti. Moneen vuoteen siitä ei tiedetty mitään, ennen kuin Alankomaissa asuva omistajattaren tuttava huomasi myynti-ilmoituksen tutusta orista. Useiden selvittelyiden jälkeen hevonen palasi korvauksineen alkuperäiselle omistajalleen varkaan jäätyä kiinni viranomaisille, jossa ori sitten kilpailikin satunnaisesti vielä silloin tällöin uudelleen valmentautumisen jälkeen. Einfüll astui muutamia tammoja, ja jälkeläisilleen se periytti vahvasti herkkää ja kuuliaista luonnettaan. Ori nukahti ikiuneen syksyllä, täytettyään 21 vuotta.

ee. Sarascha oli jo varsasta asti vähän vaikeasti hallittavissa oleva tamma, jolla oli vahva oma tahto. Sarascha oli hiljaisessa myynnissä kasvattajallaan jopa useita vuosia, jonka aikana tammaa käytiin silloin tällöin katsomassa, muttei kukaan tuntunut kiinnostuvan ruunikosta tarpeeksi. Lopulta kasvattaja kuitenkin kiintyi tammaan niin paljon, että päätti vetää sen pois myynnistä ja alkaa kouluttaa sitä itse eteenpäin tavoitteellisemmin. Niinhän siinä kävi, että tamma päätyi vielä Intermediate I -tason kilpailuihin omistajansa allaan, joka sai olla varsin ylpeä vastaanottamastaan haasteestaan. Ruunikon ja tämän omistajan välille syntyikin ajan saatossa aivan erityinen side, eikä omistaja omien sanojensa mukaan olisi aluksi koskaan uskonut, että tuosta epäluuloisesta tammaparasta saattaisi vielä joskus tulla yksi hänen lempihevosistaan. Arvatenkin Sarascha varsoi lopulta useaankin otteeseen kilpauransa jälkeen ja jälkeläisistä kaksi jäikin kasvattajan omaan huomaan linjaa jatkamaan. Sarascha lopetettiin 20-vuotiaana aiemmin ilmaantuneiden jalkavaivojen takia, sillä vaikka tamman kuolema olikin iso paikka omistajalle, niin hän ei halunnut antaa ruunikon kärsiä.

Sukuselvityksestä suuri kiitos Hazel!

Jälkeläiset ja astutusinfo

'
Varsan nimi Syntymäaika Emä Omistaja tähän
o. Heidseck McDreamy 24.02.2018 e. Shondalynn TGIT VRL-04116
t. Dawnfrost Montana 09.05.2018 e. Phiadelphia VRL-08368

Kilpailukalenteri

Kilpailee KRJ:n alaisissa kouluratsastuskisoissa. Sijoituksia yhteensä 45 kappaletta.


24122017 - KRJ - Auric Dressage - GP - 4/18
09012018 - KRJ - Team J&K - GP - 6/37
14012018 - KRJ - Team J&K - GP - 1/37
17012018 - KRJ - Everholt Estate - GP - 3/30
21012018 - KRJ - Everholt Estate - GP - 5/30
27012018 - KRJ - Everholt Estate - GP - 2/30
28012018 - KRJ - Everholt Estate - GP - 4/30
01022018 - KRJ - Heidseck Sporthorses - GP - 4/30
01022018 - KRJ - KK Lamoca - GP - 4/30
02022018 - KRJ - Everholt Estate - GP - 1/30
03022018 - KRJ - KK Lamoca - GP - 1/30
06022018 - KRJ - KK Lamoca - GP - 4/30
08022018 - KRJ - Everholt Estate - GP - 5/30
08022018 - KRJ - Heidseck Sporthorses - GP - 1/30
10022018 - KRJ - KK Lamoca - GP - 3/30
11022018 - KRJ - Valenwood - GP - 4/30
12022018 - KRJ - KK Lamoca - GP - 5/30
12022018 - KRJ - Joyance - GP - 5/30
12022018 - KRJ - Cliché Baroque - GP - 3/30
13022018 - KRJ - KK Lamoca - GP - 1/30
14022018 - KRJ - Aittohaara - GP - 1/30
14022018 - KRJ - Heidseck Sporthorses - GP - 2/30
16022018 - KRJ - Heidseck Sporthorses - GP - 1/30

16022018 - KRJ - Everholt Estate - GP - 2/30
16022018 - KRJ - Aittohaara - GP - 5/30
18022018 - KRJ - KK Lamoca - GP - 5/30
18022018 - KRJ - Heidseck Sporthorses - GP - 3/30
19022018 - KRJ - Joyance - GP - 1/30
20022018 - KRJ - Joyance - GP - 1/30
20022018 - KRJ - Joyance - GP - 5/30
20022018 - KRJ - Valenwood - GP - 5/30
20022018 - KRJ - Valenwood - GP - 4/30
21022018 - KRJ - Everholt Estate - GP - 3/30
22022018 - KRJ - Joyance - GP - 5/30
23022018 - KRJ - Joyance - GP - 5/30
23022018 - KRJ - Valenwood - GP - 1/30
07042018 - KRJ - Lobrede - GP - 2/50
07042018 - KRJ - Lobrede - GP - 7/50
08042018 - KRJ - Lobrede - GP - 4/50
09042018 - KRJ - Lobrede - GP - 1/50
10042018 - KRJ - Lobrede - GP - 7/50
16042018 - KRJ - Lobrede - GP - 2/50
16042018 - KRJ - Lobrede - GP - 1/50
19042018 - KRJ - Lobrede - GP - 6/50
23042018 - KRJ - Lobrede - GP - 4/50


KRJ-Cup sijoituksia yhteensä 2 kappaletta.

31122017 - KRJ Cup - Fiktio - PSG - 5/57
31032018 - KRJ Cup - Hukkapuro - Int II - 9/121

Porrastetut

KRJ vaikeustaso: 11/10, 6712.31p

Tahti ja irtonaisuus 3575.66 p. Kuuliaisuus ja luonne 3136.65 p.

Näyttelymenestys

07052018 - NJ - Einfall, irtosert (tuom. Welby)
30072018 - NJ - Heidseck Sporthorses, irtoSERT (pt. Catia)

Päiväkirja ja valmennukset

10.06.2018 - liinatreeniä - kirjoittanut omistaja

Olin nakittanut Mortin tämän päivän liikutuksen Rileylle. Ori on ollut nyt hieman kevyemmässä treenissä, sillä se on oikeastaan saavuttanut kisakentillä jo kaiken, mitä siltä olin odottanutkin. Enää puuttui vain lajilaatuarvostelut, jonne ori seuraavaksi saisikin suunnata. Saavuin kentälle, kun Riley oli jo hetken verrytellyt. Ori näytti rennolta ja tyytyväiseltä, ja niin näytti Rileykin - tytöllä ei selkeästikään ollut mitään ajatusta siitä, mihin se joutuisi.

"Pentu, tänne sen hevosen kanssa!", huudahdin Rileylle. Tämä katsoi minua hetken hämmentyneenä, kunnes huokaisi syvään. "Liina, sivarit.. You got to be kidding me!" Hymyilin vain leveästi, Rileyn roolissa minuakaan ei tosin naurattaisi. "Jep, tänään treenataan vähän sun istuntaa pitkästä aikaa. Ohjat pois, jalustimet ristiin. Jokaisesta valituksesta tulee sitten lisäkierroksia!"

Otin Mortin ympyrälle, Riley näytti jo tässä vaiheessa tuskaiselle. "Molemmat istuinluut tasaisesti, hengität vaan syvään ja istut niinkuin koko Saksan maajoukkuekööri olisi sua katsomassa Dujardin vierailevana tähtenä! Huomaa kyllä, että oot viimeaikoina mennyt paljon nuoria, kun istut tuolleen.... erikoisesti." Annoin Mortin alkuun mennä hieman pienemmällä liikkeellä, ja sitä mukaa kun Riley pääsi liikkeeseen mukaan, pyysin aina vaan isompaa. "Teen nyt vähän temponvaihteluita, yritä vaan olla stunttina siellä kyydissä!" Tein muutaman nopean siirtymisen tavan työskentelyravista lisättyyn raviin, jonka jälkeen passageen. "Kädet niskan taakse, älä purista reisillä! Sun kilometreillä ja tällä maailman tasasimmalla hevosella sun tasapainon pitäisi riittää kyllä ilman tuollaista puristustakin!"

Treenin jälkeen Riley oli yhtäaikaa iloinen ja vihainen. "Miten tää mun kunto ja istunta on oikeasti päässyt tähän kuntoon?! Pliis, kerran viikkoon liinatunti?"

29.05.2018 - arki rullaa - kirjoittanut omistaja

Paljon on ehtinyt tapahtua siitä, kun edellisen kerran on kuulumisia kerrottu. Arki on rullannut normaalisti ilman sen kummempia kommelluksia Mortin kanssa - mitä sitä muuta olisikaan voinut odottaa. Ori hoiti kisauransa oikein mallikkaasti saavuttaen nopeasti sijoituksia GP-tasolta. Sen kouluttaminen oli todella helppoa ja tietyllä tapaa jopa hieman tylsää - se oppi kaikki asiat todella nopeasti ja sille on teknisesti asiat todella helppoja. Ja hei - Rileykin on välillä jopa pyytänyt saada ratsastaa Mortilla!

Käytin Mortin myös kantakirjaustilaisuudessa, jossa se pokkasi itselleen kakkospalkinnon (KTK-II). Lisäksi Mortti on päässyt astumaan jo pari tammaa. Seuraavana Mortin kanssa suunnitelmissa olisi käytä laatuarvosteluissa, jonka jälkeen se saa astua vielä jokusen tamman, jos joku sitä haluaa käyttää. Voi olla, että itselleni siitä vielä yhden varsan haluan - on se vaan niin loistava ja helppo tapaus, jonka kanssa kaikki on aina kivaa.


20.12.2017 - KV-tilaisuus - kirjoittanut omistaja

Mortti pääsi omien kasvattieni seurana matkustamaan kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelutilaisuuteen, sillä se oli juuri sopivan ikäinen 4-vuotiaiden luokkaan. Kyseessä oli ensimmäinen "ulkopuolinen tilaisuus" jonne ori meidän omistuksessa ollessa vietiin. En oikein osannut jännittää yhtään sitä, miten ori käyttäytyisi tai sanoisiko se jotain siitä, että se joutuu vieraaseen paikkaan. Mortti oli osoittanut jo niin monta kertaa olevansa fiksu, joten tietenkin oletin, ettei se sanoisi mitään myöskään laatuarvostelutilaisuudessa.

En joutunut pettymään tälläkään kertaa. Ori käyttäytyi kuin olisi koko ikänsä hoitanut edustustehtäviä. Vaikka muut nuoret sinkoilivat silloin tällöin miten halusivat, malttoi Mortti silti seisoa paikoillaan kuin tatti. Välillä mietin, että onko ori oikeasti niin nuori, kuin ostotilanteessa väitettiin. Välillä se vaikuttaa enemmän 14-vuotiaalta, kuin 4-vuotiaalta. Mortti sai laatuarvostelussa itselleen rakenteesta 10 pistettä, mutta huonojen sukupisteiden vuoksi se jäi II-palkinnolle. Mortti on kyllä luonteeltaankin täyden kympin arvoinen ja se luonne on kyllä tässä tilanteessa mulle tärkein asia.


04.11.2017 - jokaisen kehun arvoinen - kirjoittanut omistaja

Riley joutui nielemään ylpeytensä ja myöntämään, että tällä kertaa olin ihan oikeasti ostanut kaikkien kehujeni arvoisen järkevän nuoren orin. Ostohetkellä kolmevuotias ori saapui Heidseckiin kuin olisi aina asunut tallissamme. Se käveli kuorma-autosta alas rauhallisesti ja rennosti, vilkaisi vähän ympärilleen ja käveli perässäni karsinaan, jossa rupesi heti syömään. Jouduin tosissaan vakuuttelemaan kaikkia, että kyllä - ori on oikeasti kolmevuotias nuori, eikä suinkaan 15-vuotias kaiken nähnyt kisakonkari, joka on tottunut palloilemaan ympäri maailmaa.

Mortti on nyt asunut meillä reilun viikon, ja ollaan otettu sitä vähitellen töihin. Aloiteltiin ihan vain juoksuttamalla sitä, jotta se palautuisi matkasta ja saisi muutosta aiheutunutta jännitystä hieman purettua - tosin ei sitä tainnut hirveästi mikään jännittää. Kerran olen myös jo ratsastanut orin, ja se oli todella hyvä treenikerta. Ei tehty mitään ihmeempiä, testailin vain vähän orin nappuloita ja ohjaimia ja totesin, että tästä tulee helkkarin hyvä vanhempana. Nyt on vain pakko malttaa mielensä eikä lähteä vaatimaan vahingossakaan orilta yhtään liikaa, se on kuitenkin vasta kolme ja kasvaa edelleen.

Ilmoitin Mortin kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvosteluun. Se kerkeää juuri täyttää 4-vuotta ennen tilaisuutta, joten innolla odotan, miten se pärjää muiden saman ikäisten keskuudessa. Sen sukuhan on hiukan tuntematon, joten siitä ei pisteitä sada, mutta toivottavasti ori hurmaa tuomarit hyvällä luonteellaan - ja täytyy myöntää, onhan se ihan komeakin.


25.10.2017 - - kirjoittanut omistaja

"Nyt löytyi kuulkaas kaverit sellainen ori että oksat pois!", hihkaisin innoissani puhelimeen. Olin lähtenyt etsimään uutta verta talliimme - tällä kertaa ihan Saksan rajojen sisältä, koska mitä järkeä lähteä merta edemmäksi kalaan ja esimerkiksi Suomeen hakemaan saksalaista kantakirjaa edustavia hevosia? Eihän mua tietenkään vakavasti otettu ja pystyin melkein näkemään, miten Riley pyöritteli puhelimen toisessa päässä silmiään. Viime aikaiset ostokset olivat herättäneet enemmän kauhistusta kuin ihastusta tallityöntekijöideni keskuudessa, eikä kukaan oikein ollut innoissaan ajatuksestani lähteä yksin etsimään lisää hevosia. Yritin perustella päätöstäni lähteä yksin monella tavalla, mutta mikään ei ilmeisesti ollut tarpeeksi hyvä ja sopiva selitys. Lopulta hieman salaa työntekjöiltäni - jopa Rileyltä - karkasin kuorma-autoni kanssa ja lähdin etsimään hevosia.

Mortzell valloitti sydämeni heti. Se esiteltiin minulle 3-vuotiaana. Ori oli fiksuin näkemäni nuorukainen pitkään aikaan. Hallissa oli samaan aikaan muutama tamma, mutta nuori herra puksutteli menemään lähestulkoon kuin vanha tekijä. Kyllähän siitä näki, että raaka se oli ja olinkin iloinen, että sen kanssa ei oltu pidetty kiirettä ja sen hyvää luonnetta ei oltu "käytetty hyväksi" sisäänratsastusvaiheessa. Olin valmis tekemään mitä vain, että saisin sen mukaani, ja tiukan (siis... sanoin mitä aion orista maksaa ja se hinta sopi myyjälle, mutta ei kerrota tätä pikkuseikkaa kellekään) kauppakeskustelun jälkeen sain kuin sainkin orin mukaani.

"Joo, tää on näyttävä ja hyväluonteinen, ei yhtään kaheli. Ihan oikeasti! Tosin rautias, mutta huikea löytö silti!" Riley ei siltikään ollut vakuuttunut. Se on oppinut niin skeptiseksi kanssani, ettei innostu ennen kuin oikeasti itse näkee hevosen. En malta odottaa, että pääsen tuomaan orin kotiin ja näyttämään, että se on oikeasti kaikkien kehujeni arvoinen.