Uusi osoite! http://mysteerimikitin.net/h/fuchs.php. Näitä sivuja ei enää päivitetä.

Fuchsanfall

VH17-011-0241  |   CH, KTK-I, KRJ-I

172cm,tummanruunikko hannoverori
syntynyt 14.06.2017 (täyttänyt 8-vuotta 23.09.2017)
kasv. T.H. Fall evm
om. maura (VRL-04116), Heidseck Sporthorses
kilpailee kouluratsastuksessa tasolla Grand Prix

20.02.2018: KTK-I 20 + 20 + 22 + 21 = 83p
30.12.2018: KRJ-I, 105p
Champion - arvonimi myönnetty 10.08.2018

> Kuvagalleria


Vaikka Saksan ympäriajoreissullamme sattui ja tapahtui vaikka mitä mielenkiintoista ja lähinnä tammoja lähdettiin ostamaan, en voinut vastustaa kiusausta nähdessäni Fuchsin eräällä myyntitallilla. Eihän se tamma ole ja herätinkin kanssamatkustajissa hilpeyttä kun oria ihastelin; olinhan juuri aiemmin kironnut tallin testosteronipitoisuuden määrän ja halusin tammoja tasapainottamaan tätä orikatrasta, joka tuntui välillä ajattelevaan muulla kun aivoillaan. Kyllähän joukkoon aina yksi ori lisää mahtuu, vai mitä?

Kuvagalleria

           
© Van Uytert

Luonnekuvaus

Fuchsanfall, ketunhyökkäys. Mietin hetken mistähän ori on saanut nimensä, mutta pian talliin muutettuaan alkoi luonteenpiirteet selkeentyä. Fuchs on todella utelias ja vikkelä, hiukan ovela ja viekas. Orilta ei sammu pilke silmäkulmasta missään tilanteessa ja jos se olisi ihminen, olisi se jatkuvasti jekkuja kanssaeläville keksivä pikkupoika. Fuchs on hiukan arvaamaton kaveri, eikä sen kanssa ole yksikään päivä samanlainen. Se onkin jokaisen päiväkahvihetken puheenaihe uusien keppostensa kanssa.

Fuchsia käsiteltäessä täytyy olla kokoajan hereillä ja tilanteen tasalla, ettei ori pääse yllättämään missään tilanteessa. Se rakstaa härkkiä ihmisiä ja vaikka se onkin äärimmäisen rasittavaa ja saakin kuulla asiasta jatkuvasti, ei se tunnu pääsevän tavasta millään eroon. Jos Fuchs ei pääse ihmiseen käsiksi, saattaa se järjestellä uudestaan vaikka ovessa olevat loimet tai heitellä harjoja ympäriinsä. Orin ulottumattomille ei siis voi jättää yhtään mitään irtoavaa tavaraa, tai sen löytää pian uudesta paikasta.

Sama jekkumaisuus jatkuu Fuchsia ratsastaessa. Se saattaa kesken kaiken vaikka heittää mitään varoittamatta pukin tai vaihtaa suuntaa u-käännöksen tehden. Jos ori ei olisi liikkeiltään niin laadukas, ei se varmasti olisi saanut jäädä talliin vaan olisi samantien lähtenyt takaisin myyntiin. Pieni haaste sopii kuitenkin itselleni ja orin voima ja ketteryys yhdistettynä, on yhdistelmä hyvin miellyttävä; siis silloin kun se on osoitettuna pyydettyihin tehtäviin eikä omiin kevätjuhlaliikeisiin, mitä Fuchs osaa kyllä halutessaan esittää laajan kirjon.

Vaikka en sitä itsekään aina usko todeksi, on kisapaikalla Fuchs oikea malliesimerkki hyväkäytöksisestä kouluhevosesta. Sen jekkuilut loppuvat samantien kun kaarretaan pihasta pois, ja vieraissa paikoissa se on lähes sädekehää vaille enkeli. Kisoissa Fuchs suorittaa kaiken näyttävästi ja nätisti ja voin vaikka vannoa, ettei tuomarit varmasti uskoisi Fuchsia samaksi hevoseksi, jos seuraisivat hetken sen kotitreeniä.

Sukutaulu

i. Fuchmont
175cm tprn hann
ii. Frumond iii. Fritz
iie. Moriah
ie. Mognild iei. Morgerz
iee. Gisel
e. Anderngfalls
169cm trn hann
ei. Ararindo eii. Armani
eie. Millicent
ee. Graufalke eei. Grauer
eee. Mallory

Sukuselvitys (klikkaa auki)

isä. Fuchmont oli hevonen, jolta odotettiin jo ennen syntymäänsä paljon. Tummanpunaruunikko, lopulta 175 senttiin hujahtanut ori ei ollut kuitenkaan ihan sitä, mitä oltiin odotettu. Tai oli ja ei ollut - potentiaalia siltä löytyi aivan valtavasti kouluratsastukseen hienojen vanhempiensa tapaan, mutta luonteeltaan se oli jotain ihan odottamatonta. Syntyessään kasvattajansa melko isokokoiselle puoliveritilalle, se osoitti jo muutaman kuukauden ikäisenä hieman ilkikurista luonnettaan. Ei se koskaan mitään pahaa tarkoittanut, mutta se tuntui tahtovansa viljellä omalaatuista huumorintajuaan vähän joka väliin, eikä tajunnut sen olevan toisinaan vähän sopimatontakin. Kasvattaja kylmäpäisenä ja ehkä jopa hieman huumorintajuttomanakin miehenä oli tuntunut menettävänsä melkein jo kättelyssä toivonsa oriin, ennen kuin hän näki hevosen sitten varttuneempana tilan ratsuttajan alla. Siitä kasvoi yllävänkin potentiaalinen hevonen, joka kuitenkin päätyi myyntiin alkuperäisten suunnitelmien mukaan startattuaan ensin muutamissa kisoissa. Fuchmont päätyikin sitten lopulta jatkamaan kilpauraansa nuorelle naiselle, joka halusi itsekin kehittyä kouluratsastajana. Ori kiersi useita näyttelyitä ja kilpailuita, jonka johdosta parivaljakko yhdessä kehittyi vahvan pohjan saatuaan uralleen ja viimein sitten saavuttikin sen unelmissa olleen tavoitteen ja starttasi Grand Prix -luokissa. Fuchmontin vanhetessa ja useissa kilpailuissa menestyttyään se jäi eläkkeelle ja astui muutamia tammoja. Omistajalleenkin se jätti hienosti menestyneen jälkeläisen, ennen kuin se lopullisesti nukkui pois käännyttyään 26-vuotiaaksi.

ii. Frumond oli melko tyypillinen ori, jolta löytyi kuitenkin sopivasti kylmäpäisyyttä ja taitoa isommillekin kouluradoille. Ruunikko asui pitkään kasvattajallaan useiden muiden hannoverien joukossa, jossa se jo melko varhain aloitti kilpauransa kouluratsastuksen parissa. Se menestyi ikäisekseen huomiota herättävän hyvin ja sen maine kasvoikin vahvasti nuorena lupauksena. Sillä oli hyvä rakennekin, joka takasi luonnollisesti hienon ulkonäön lisäksi myös hienot liikkeetkin. Isokokoisen orin isällä kuitenkin tiedettävästi oli ollut myöhemmällä iällä jalkavaivoja, joiden oltiin kerrottu periytyvän mahdollisesti jälkeläisillekin vanhempana. Frumond oli yksi näistä hevosista, joille vaivat olivat valitettavasti periytyneet eikä jo varhain aloitettu kisaura ainakaan helpottanut tilannetta. Frumondin takaset alkoivat oireilla orin täytettyä 13 vuotta, joka sai aikaan kasvattajan pitkäaikaisessa omistuksessa olleesta hevosesta kovan huolen. Useat sairaslomat eivät tehonneet ja lopulta oli hyväksyttävä se fakta, ettei Frumondista olisi tullut enää kilpahevosta. Tämä tietysti vaikutti huomattavasti orin jalostusarvoon ja jalostusuransa jälkeen kasvattajalla ei ollut varaa pitää eläkkeelle siirtynyttä hevosta. Tämän takia hän joutuikin lopulta sitten myymään yhden suosikkihevosistaan harrasteratsuksi, jossa ori sai viettää ansaitsemiaan leppoisia päiviä vielä useita vuosia aikuisharrastajan kevyessä käytössä. Frumond lopetettiin 20-vuotiaana jalkavaivojensa takia.

ie. Mognild oli nuoren kouluratsuja kasvattavan naisen löytö hevoshuutokaupasta. Ostohetkellä kimo, puoliveriseksi melko pienikokoinen tamma oli jo 8-vuotias. Se oli jäänyt useammaksi vuodeksi aikaisemmalle omistajalleen jostakin syystä vähän seinäruusuksi, eikä sen kanssa oltu tehty juurikaan mitään ihmeellistä. Tamma osoittautui hyvin kiltiksi ja sillä oli potentiaalia vaativimpiinkin luokkiin, kun sitä alettiin melko alkeellisen ratsastuskoulutuksen saatuaan treenata tavoitteellisesti. Jostain syystä se ei ollut kuitenkaan mennyt aiemmin kaupaksi kasvattajansa kautta, joka jäi oikeastaan ikuisesti vähän sellaiseksi mysteeriksi. Joka tapauksessa tamma kuitenkin alkoi kilpailla aktiivisesti uuden omistajansa kanssa kouluratsastuksessa ja eikä sen liikkeissä ollut pienikokoisuudesta huolimatta valitettavaa. Mognild kilpaili aina siihen asti, kunnes tämä pääsi Prix St Geoges -luokkiin. Lopulta vanhetessaan se jäi säyseän luonteensa ansiosta kokonaan jalostustammaksi. Ei sillä ollut järisyttävää kysyntää ollut tuntemattoman persoonansa takia, mutta kyllä se varsoi useita hienoja jälkeläisiä maailmalle, joista lähestulkoon kaikki olivat perineet kimouden emältään. Mognild sairastui 22-vuotiaana ähkyyn, jonka seurauksena tamma nukkui pois syyskuisena yönä.

emä Anderngfalls varttui tunnetulla, saksalaisella hevoskasvatustilalla. Tamma oli pitkän kasvatustyön tulos, joka myytiin potentiaalisena kilpahevosena eteenpäin kuuden vanhana. Se löysikin paikkansa lopulta parikymppisen miesharrastajan kouluhevosena, jota kokenut mies vei kokoajan eteenpäin kehittyessään itsekin urallaan. Tummanruunikko oli saanut varsin hyvän koulutuksen kasvattajaltaan - jopa niin hyvän, että tamma vaikutti ulospäin jopa persoonattoman kiltiltä ja kuuliaiselta hevoselta. Sillä oli valtavasti potentiaalia ja se tuli lopulta suhteellisen tunnetuksikin lähipiireissä hyvistä liikkeistään ja sopusuhtaisesta rakenteestaan. Loppuviimein tamma kohosi aina Grand Prix -tasolle asti omistajineen. Koko loppuikäänsä tamma ei kuitenkaan asunut samaisella yksityistilalla, vaan lopulta omistajan perustaessa omaa talliaan siitä tuli jalostustyön kantahevostamma. Se varsoi useita kertoja ja sen varsoille löytyikin kysyntää erityisesti ruunikon saatua kantakirjapalkintokin hyvillä pisteillä. Sen viimeisen varsan synnytys oli kuitenkin valitettavasti tammalle liikaa ja se menehtyi 19-vuotiaana varsonnan seurauksina ilmenneisiin komplikaatioihin.

ei. Ararindo oli ulkomuodoltaan kuin upea näyttelypatsas. Musta ori valkoisine varusteineen oli hyvin komea ja saikin sen ansiosta erityisen paljon huomiota Saksan kouluratsastuspiireissä. Kasvattajalla oli ollut kovat odotukset orin suhteen jo varsana, eikä tämä joutunut pettymään yhden hienoimman jalostustammansa jälkeläiseen. Ararindo esitettiin useissa varsanäyttelyissä ja -tapahtumissa sekä koulutettiin ennen eteenpäin myymistä. Ori myytiin toiselle puolelle Saksaa pienemmälle tilalle, jossa se sai huomattavasti yksilöllisempää kohtelua, kuin useiden kymmenien muiden hannoverien joukossa. Ulkomuotonsa lisäksi Ararindo oli ihan yhtä hieno ratsu - kuuliainen, eteenpäin pyrkivä ja hyvän työmoraalin omaava. Kisauransakin aikana se astui satunnaisesti muutamia tammoja ja periytti jälkeläisilleenkin ihailtavia piirteitään. Vielä kilpailuiässä ollessaan ori kuitenkin loukkaantui ikävän kuljetustapaturman seurauksena pahasti ja se jouduttiin lopettamaan tapahtumapaikalla eläinlääkärin toimesta ollessaan vain 15-vuotias.

ee. Graufalke toimi aluksi pitkään oikeastaan vain näyttelyhevosena ja jalostustammana ratsukoulutuksen saatuaan. Se varsoi useita kertoja jo nuorena, ennen kuin sitä oltiin nähty edes varsinaisesti kilparadoilla. Se oli hyvin rauhallinen - lauhkea kuin lammas ja periytti myös jälkeläisilleen näitä piirteitä. Tamma aloitti varsinaisen kilpauransa vasta useiden vuosien jälkeen, kun kasvatustilan uusi ratsuttaja kiinnostui tammasta ja halusi nähdä tämän potentiaalin elementissään. Nuori mies saikin tammasta nimikkohevosen ja kieroista katseista huolimatta tämä alkoi valmentautua kyseisen tamman kanssa viikottain. Tamma kilpailikin lopulta Vaativa A -tasolla suorittaen kuitenkin vaikeampien tasojen yksittäisiäkin liikkeitä ongelmitta. Kyseisen miehen saatua töitä muualta ja pitkän harkinnan jälkeen pois muuttaessaan tamma myytiin opetusmestariksi vielä viimeisen varsan varsottuaan paikallisen hevosopiston käyttöön. Muutaman menestyksekkään vuoden jälkeen rakastettu, pieni rautias tamma jäi ansaituille eläkepäivilleen ja kuolikin hevosopiston omistuksessa vasta 25 vuotta täytettyään.

Sukuselvityksestä suuri kiitos Hazel!

Jälkeläiset ja astutusinfo

Varsan nimi Syntymäaika Emä Omistaja tähän
t. Dawnfrost Fuchsia 09.05.2018 e. Symphony VRL-08368
o. Heidseck Fortant 04.07.2018 e. Shondalynn TGIT VRL-11284
t. Firefly v. Helmwald 04.09.2018 e. Sechzigste Lüge VRL-09386

Kilpailukalenteri

Kilpailee KRJ:n alaisissa kouluratsastuskisoissa. Sijoituksia yhteensä 47 kappaletta.


09102017 - KRJ - Team J&K - GP - 2/19
11102017 - KRJ - Team J&K - GP - 1/19
17102017 - KRJ - Team J&K - GP - 1/33
18102017 - KRJ - Team J&K - GP - 1/13
23102017 - KRJ - Hukkapuro - GP - 4/30
24102017 - KRJ - Hukkapuro - GP - 5/30
26102017 - KRJ - Heidseck Sporthorses - GP - 1/30
26102017 - KRJ - Team J&K - GP - 2/31
27102017 - KRJ - Team J&K - GP - 4/32
27102017 - KRJ - Hukkapuro - GP - 3/30
28102017 - KRJ - Hukkapuro - GP - 5/30
30102017 - KRJ - Team J&K - GP - 3/31
31102017 - KRJ - Team J&K - GP - 5/32
01112017 - KRJ - Rêve de Haussea - GP - 1/30
01112017 - KRJ - Gestüt Helmwald - GP - 2/40
02112017 - KRJ - Rêve de Haussea - GP - 5/30
02112017 - KRJ - Gestüt Helmwald - GP - 2/40
06122017 - KRJ - Team J&K - GP - 1/30
07112017 - KRJ - Rêve de Haussea - GP - 3/30
08112017 - KRJ - Piikuja - GP -2/30
10112017 - KRJ - Piikuja - GP -2/30
12112017 - KRJ - Heidseck Sporthorses - GP - 1/30
21122017 - KRJ - Team J&K - GP - 3/30
22122017 - KRJ - Team J&K - GP - 3/30

22112017 - KRJ - Rêve de Haussea - GP - 5/30
22112017 - KRJ - Gestüt Helmwald - GP - 4/30
24122017 - KRJ - Team J&K - GP - 4/30
25122017 - KRJ - Team J&K - GP - 2/30
25112017 - KRJ - Gestüt Helmwald - GP - 3/30
26122017 - KRJ - Team J&K - GP - 5/30
28112017 - KRJ - Rêve de Haussea - GP - 3/30
28112017 - KRJ - Rêve de Haussea - GP - 5/30
29112017 - KRJ - Gestüt Helmwald - GP - 3/30
21122017 - KRJ - Rêde de Haussea - GP - 3/30
27122017 - KRJ - Rêde de Haussea - GP - 1/30
29122017 - KRJ - Rêde de Haussea - GP - 2/30
02012018 - KRJ - Gestüt Helmwald - GP - 5/30
03012018 - KRJ - Gestüt Helmwald - GP - 4/30
05012018 - KRJ - Gestüt Helmwald - GP - 2/30
05012018 - KRJ - Rêve de Haussea - GP - 1/30
06012018 - KRJ - Rêve de Haussea - GP - 1/30
06012018 - KRJ - Rêve de Haussea - GP - 5/30
06012018 - KRJ - Gestüt Helmwald - GP - 4/30
09012018 - KRJ - Gestüt Helmwald - GP - 5/30
09012018 - KRJ - Rêve de Haussea - GP - 3/30
11012018 - KRJ - Gestüt Helmwald - GP - 4/30
11012018 - KRJ - Gestüt Helmwald - GP - 1/30

Cup-sijoitukset

30.09.2018 - KRJ Cup - Harmaatuulen Oriasema - Int II - 5/143

Porrastetut

KRJ vaikeustaso: 11/10, 6922.6p

Tahti ja irtonaisuus 3670.73 p. Kuuliaisuus ja luonne 3251.87p.

Näyttelymenestys

15.01.2018 - VSN - Atorina - SW1 41,5p (tuom. Milja H.)

23.06.2018 - NJ -Illegitimate / VPV - irtoSERT (pt. tirppa)
13.07.2018 - NJ - Ruusupellon tila - irtoSERT (pt. Vibaja)
30.07.2018 - NJ - Hukkapuro - irtoSERT (pt. Catia)
29.09.2018 - NJ - Auric Dressage - BIS3, MVA-SERT (pt. Jannica)

Päiväkirja ja valmennukset

11.05.2018 - kouluvalmennus - kirjoittanut VRL-14568

Fuchs sekä Maura olivatkin jo tuttu kaksikko edellisestä valmennuksesta. Maura kampesi itseään hevosensa selkään sen steppaillessa paikoillaan, valmiina jo lähtemään kiertämään kaviouraa. Alkuverryttelyt olivat napakat, ne sisälsivät taivuttelua käynnissä, muutaman Fuchsin omakeksimän kouluratsastusliikkeen ja suunnanvaihdon, suuria ympyröitä ravissa kera Fuchsin pienten pukkien, sekä rentoa laukkaa, jossa ori keksi tehdä itsenäisesti muutaman lennokkaan laukanvaihdon. “Ai meillä on tällaista menoa tänään” naureskelin, kun suuri ori päätti vaihtaa vastalaukalle kesken keski-ympyrän. Ratsastaja näytti hetken hieman hämmentyneeltä ennenkuin otti hevosensa raviin ja nosti uudelleen oikean laukan. Hevonen taas oli erikoisen tyytyväisen näköinen onnistuneeseen jekkuunsa. Laukka saatiin kuitenkin rullaamaan hienosti pienen alkukankeuden jälkeen, ja Fuchskin näytti haluavan esitellä komeita, ilmavia liikkeitään valmentajalle. Ihmeellinen kettuilija.

Valmennuksissa hiottaisiin tänään tarkkuutta ja tasaisuutta, sekä suoraan ratsastamista. Ohjeistin Mauran ratsastamaan tasaista, hyvää ravia suoralle keskihalkaisijalle. Keskellä tulisi pysähdys, josta liikkeellelähtö tapahtuisi säpäkästi, ennen kuin hevonen keksisi omia konnankoukkujaan. Pitkää raviaskelta haettaisiin koko tehtävän ajan, hyvässä mutta rauhallisessa temmossa. Ei lisättyä, mutta reipasta ja aktiivista. Ensimmäiset kerrat Fuchs viuhtoi jaloillaan sinne tänne tonne, ja jos koivet eivät taipuneet niin orin häntä viuhui kuin viimeistä päivää. Se olisi halunnut lähteä kiemurtamaan sivulle, ottaa ehkä muutaman hauskan laukka-askeleen. Maura piti orinsa ruodussa hienosti, eikä menettänyt malttiaan, vaikka pysähdys näytti pysähdykseltä vasta kolmannella yrityksellä. “Hienosti! Nyt pidä se suorassa, molemmat ohjat kädessä ja molemmat pohkeet kiinni…” Fuchs sinkosi eteenpäin, mutta edestäpäin katsottuna kaksikon suoritus oli kehuttavan suora.

Samaa tehtävää puurrettiin muutaman kerran myös laukassa, jossa hevosen suoruus korostui entisestään. Maura sai pidettyä Fuchsin hienosti miltei suoralla linjalla, ja kun ori rupesi tosissaan töihin, alkoivat pysähdyksetkin sujua aivan kuten toivottiin. Lopuksi ravailtiin kevyesti vaihtaen suuntaa aina lävistäjällä, samaa suoruutta ja tempoa hakien. Fuchs työskenteli hienosti, ja rauhoittui omista metkuistaan loppua kohden aivan kuten oli toivottukin.


10.05.2018 - kouluvalmennus - kirjoittanut VRL-14568

Komea puoliveriori kiersi kenttää reippain, tahdikkain raviaskelin. Selässä pakersi omistajansa Maura, kaksikkoa odotti tänään kouluvalmennus. Maura verrytteli Fuchsia kevyesti ravissa, ja juttelimme samalla valmennuksen kulusta. Jos tänään katsottaisi, miten hevonen liikkuu ja toimii - perusjuttuja siis, rauhallisuutta ja tasaisuutta hakien. Suureilla raviympyröillä Fuchs taipui rehellisesti, mutta välillä sen keskittyminen herpaantui, ja korvat kuuntelivat viuhtoen kaikkea muuta kuin ratsastajan apuja. “Sillä on paljon energiaa! Ratsasta vain eteen, niin se saa muuta ajateltavaa.” Fuchsin liikkeet olivat suuret ja laadukkaat, ratsukon meno näytti todella helpolta.

Alkuverryttelyjen aikana Fuchs kuitenkin näytti, ettei sen kanssa toimiminen ole pelkkää ruusuilla tanssimista - välillä se viskaisi päätään tai jäi kuuntelemaan tallista kuuluvaa pauketta. “Keksitään sille äkkiä lisää tekemistä! Otetaan laukkaa, aseta pitkillä sivuilla vaikka ihan reilusti sisään, niin Fuchsilta ei lopu tekeminen kesken.” Laukannosto oli lennokas, suuren hevosen takajalat pomppasivat nostoon vauhtia pienellä pukilla. Hevonen laukkasi voimakkaasti, välillä singahtaen eteen kovinkin voimakkaasti. Ratsastaja näytti tottuneelta orinsa päähänpistoihin, ja ratsasti sitä määrätietoisesti välittämättä Fuchsin päähänpistoista, kuten yllättävistä jaloilla viuhtomisista - joita itsekin sain muutaman kerran väistää. “Melkein sain kaviosta reiteen! Laitetaan nuo jalat nyt ihan oikeisiin hommiin, niin ei tarvitse niiden kanssa turhia sätkiä.” tokaisin, ja ratsukko siirtyi suorittamaan pohkeenväistötehtävää ravissa. Uralta väistö keskihalkaisijalle, ja siitä takaisin uralle. Fuchsin koottu askel oli voimakas, ja kaikki sen energia kanavoituna tahdikkaaseen pohkeenväistöön näytti erittäin komealta. “Hyvä tahti pysyy! Ota väistön jälkeen vähän lisää ravia, jäät vähän pidättämään.” neuvoin Mauraa, vaikkei kaksikon menossa nyt ihan hurjasti hiottavaa ollut - perushommat sujuivat mainiosti, kun hevonenkin keskittyi.

Loppukäynneillä ori sai pitkät ohjat, ja otti tilanteesta kaiken irti pysähdellen rapsuttamaan itseään etujalkaansa vasten harva se askel. Rennosti lompsiva ori myös tahtoi itse päättää, mihin suuntaan kävellään, se heitti U-käännöksiä sekä aivan omannäköisiään täyskaartoja nauravan ratsastajan vain kiikkuessa sen selässä, orinsa aivoituksiin jo tottuneena.


10.02.2018 - KTK-tilaisuus - kirjoittanut omistaja
Kettu perk! Ori meni ja pokasi kantakirjatilaisuudesta ykköspalkinnon. Täytyy myöntää, etten sitä osannut oikeastaan edes odottaa, että se ykköspalkinnon saisi. Iloinen yllätys tietenkin, jospa se nyt vähän hölmöstä luonteesta huolimatta kuitenkin saisi muutaman fiksuluonteisen tamman astutettua.

Fuchsin laatuarvostelusuunnitelmia en ole vielä oikein kerennyt hirveästi miettiä. Taidan muutaman valmennuksen sillä vielä mennä ja odotella, että se vähän vanhenee. Jospa sen ajatuksetkin vähän järkevöityisi sitä mukaa, kun ikää tulee lisää. Tai sitten se on tuollainen ikuinen keppostelija - johon taidan kyllä vähitellen kääntyä. Se oli muutaman päivän vähän vaisu ratsastaa, eli siis oikeastaan sellainen, mitä muut hevoset ovat normaaleinä päivinä. Ei sinkoillut, ei keksinyt mitään omiaan, mennä vain puksutti kuin juna raiteillaan. No sitten selvisikin, että se oli vähän flunssainen. Siitä toivuttuaan se olikin sitten taas oma idiootti itsensä.


15.01.2018 - uuden vuoden kuulumisia - kirjoittanut omistaja

Jep, edelleenkään kukaan muu kuin minä ei jostain syystä x suostu Fuchsia ratsastamaan. Ja kyllä, edelleen saksalaiset työntekijäni nauravat suomenkieliselle kiroilulleni. Voin vannoa, ettei kukaan hevonen oo saanut mua yhtä usein spontaanisti laukomaan kaikkia osaamiani kirosanoja peräkkäin niin montaa kertaa yhden treenin aikana, mitä Fuchs yleensä saa.En tiedä milloin sen omat ajatukset loppuvat (tai edes vähenevät..), veikkaisin etteivät ikinä. Tietääpähän ainakin sen, ettei ori ole täysin elämäänsä kyllästynyt vielä.

Vietiin myös Fuchs sen elämän ensimmäisiin näyttelyihin, Hollannin puolelle Atorinaan. Tai kai se on joskus varsana käynyt joissain tamma-varsanäyttelyissä emänsä kanssa, tarina ei sitä kerro. Jokatapauksessa, Fuchs käyttäytyi ihan kivasti - kuten aina vieraissa paikoissa - ja hurmasi tuomarit. Ori oli Show-Winner kehän voittaja yhteensä 41,5 pisteen kanssa. Täytyy myöntää, etten ihan näin hyvää menestystä osannut odottaa. Nyt tavoitteena on ilmoittaa Fuchs seuraavaan kantakirjaustilaisuuteen jolloin se toivon mukaan saataisiin kantakirjattua. Sitten ori saa astua muutaman tamman ja jälkeläisnäyttöjen ollessa kasassa tähdätään koululaatuarvosteluihin.

Fuchsin kilpailu-ura on nyt hetken siis tauolla, sillä orilla on jo ihan riittävä määrä sijoituksia kasassa laatuarvosteluja varten. Treenitauolle se ei kuitenkaan jää ellei itseään jotenkin onnistu telomaan, sillä siinä on energiaa niin paljon, että siitä tulee ihan mahdoton käsitellä, jos sitä joutuu kauankin seisottamaan. Ja saanpahan jotain jännitystä päiviini, kun vietän pari tuntia Fuchsin seurassa. Täytyy oikeasti koputtaa puuta, etten ole itseäni vielä onnistunut rikkomaan.. Sitä odotellessa.

18102017 - "Kettu PERK...!!" - kirjoittanut omistaja

Yleisin lause mitä suustani kuuluu orin kanssa touhutessa. Saksalaisia työntekijöitäni se huvittaa, sillä niiden mielestä suomeksi kiroileminen kuulostaa hauskalta.. Kai se sitten on mielestäni tehokkaampaa, kuin sama saksaksi, en tiedä. Kukaan ei edelleenkään suostu vapaaehtoisesti menemään Fuchsin selkään ja musta tuntuu, että Fuchsin liikutus on aina päivän kohokohta, josta keskustellaan sitten loppupäivä. Kummasti kaikilta loppuu tekeminen, kun totean olevan Fuchsin vuoro lähteä töihin. Välillä musta jopa tuntuu siltä, että työntekijäni haluavat, että Fuchs keksii jotain spesiaalia mun pääni menoksi. Se on onnistunut jo vähän turhan monta kertaa yllättämään; kertaakaan tosin en vielä ole joutunut hiekkaa maistelemaan. Silti tässä orissa joku kiehtoo ja jostain syystä annan sille nuo älynväläykset anteeksi.


12.10.2017 - ensimmäisen viikon kuulumisia - kirjottanut omistaja

Fuchsin saapuminen on pitänyt meidät kaikki varpaillaan ja hereillä. Ori herättää hilpeyttä jokaisena päivänä tarjotessaan uusia haasteita ja jakaessaan omia ideoitaan meille. Jostain kummasta syystä sen ratsastus on jäänyt pelkästään omille harteilleni työntekijöiden nähtyä muutaman ensimmäisen ratsastuskertani orin kanssa. Liekö syynä orin esittämät kevätjuhlaliikkeet ja omat ajatukset, jotka saivat jopa allekirjoittaneen hieman yllätettyä. En ole tainnut sitten poniaikojen kokea noin näppäriä ja nopeita käännöksiä. En tosin valita; siinä missä ori saattaa tehdä u-käännöksen kesken kaiken tai laukannoston jälkeen päättääkin hieman pukittaa, on orista löytyvä voima niin mieletön, että en voi kun hymyillä laukatessani tai esimerkiksi laukanvaihtoja tehdessäni, jotka tulevat orilta kuin luonnostaan.